Kärpästen surinaa – ryhmänäyttely – 2.-26.9.2009

Kärpästen Surinaa, ArtILOn ryhmänäyttely Rovaniemellä 2.-26.9.2009


Kärpästen Surinaa on ArtILON neljäs yhteisnäyttely jossa kaikki taiteilijat ovat mukana. Rovaniemen kirjastolla on mukana 15 taiteilijaa ja hyvin monta erilaista tekniikkaa. Perinteisiä tekniikoita ovat mm akryyli-, öljy-, ja vesivärimaalauksia. ArtILOlle uusina tekniikkoina ovat keramiikkaa, videoteoksia, valokuvakollaaseja, paperimassa- ja tekstiilitöitä, metallitöitä sekä installaatioita.

Kärpästen Surinaa – näyttelyn teemana on KESÄ! Toivomme, että kesän tunnelma on niin voimakas, että katsoja voi itse kuulla kärpästen surinan. Punaisena lankana näyttelyyn käytetyissä materiaaleissa on uusiokäyttö. Kellariemme vanhat tavarat ovat arvokasta raakamateriaalia nykytaiteelle, kun vain antaa luovuuden virrata.

Kärpästen Surinaa näyttely on rakennettu pitkän prosessin tuloksena. Suunnittelu on alkanut jo vuosi sitten ja toteutuskin puoli vuotta taaksepäin. Olemme kutsuneet mukaan ohjaajaksemme ja näyttelyn jyryttäjäksi kuvataiteilija Anu Riestolan, joka on myös toiminut läänintaiteilijana 2/2009 saakka. Työskentelymme Anun kanssa pohjautuu neljään workshop-tapaamiseen. Tavoitteena on ollut rakentaa yhtenäinen kokonaisuus jossa työt puhuvat katsojille, mutta myös toinen toisilleen. Toinen tavoite työskentelyssä Riestolan kanssa on ollut taiteilijan ammattitaidon kartuttaminen ja kehittäminen.

Töiden kritisoinnin lisäksi olemme joutuneet pohtimaan peruskysymyksiä; miksi teen taidetta, mikä on tavoitteeni, mikä on taidekäsitykseni, mitä itse asiassa tavoittelen? Näiden asioiden kanssa ammattitaiteilijatkin kamppailevat.

Olemme saaneet Anulta hyviä tehtäviä; kukin on työstänyt itselleen CV:n, taiteilijaportfolion, olemme analysoineet oman tekemisemme ohella myös muiden taiteilijoiden näyttelyitä. Tämä kaikki on valtavasti kehittänyt omaa näkemystä ja kyseenalaistamista sekä tavoitteiden asettamista taiteen tekemisessä.

Neljän työpajan aikana olemme tietenkin katsoneet keskeneräisiä ideoita, miettineet parannuksia, keskustelleet ja antaneet palautetta. Tämä on kokonaisuudessaan ollut hyvin kehittävä matka. Näiden tapaamisien aikana on syntynyt pitkälle pohdittuja ja työstettyjä ideoita ja toteutuksia.

Tervetuloa mukaan ja nauttikaa näkemästänne Rovaniemen Maakuntakirjaston Lapponica salissa!

Takaisin Näyttelyt -sivulle