Hiljaiset signaalit – yhteisnäyttely – syksy 2010 – tammikuu 2011

Taidenäyttely Suomen Lapista, Airi Dohlen, Teija Holopainen, Kaisa Sirén


Kolme artILOn taiteilijaa Rovaniemeltä, Suomen Lapista kokosi näyttelyn yhteisellä teemalla, Lapista ja lappilaisuudesta. Tämä on kolmikon ensimmäinen ryhmänäyttely, vaikka taiteen tekeminen yhdessä ArtILOn riveissä on tuttua jo useamman vuoden ajalta.

Teokset matkustivat syksyllä 2010 Tanskan Brovstiin, Bratskovin kartanoon (kuvassa yllä) sekä Jammerbugtin kunnan pormestarin virastoon sen jälkeen, jossa ne olivat esillä tammikuuhun 2011 saakka. Tässä alla voit katsella muutamia teoksista ja lukea, mitä taiteilijat ovat itse niiden synnystä kertoneet.

Airi Dohlen
Syntyperäisenä lappilaisena on luonto minulle tärkeä elementti. Se on inspiraationi lähde! Samoillessani metsässä, vaeltaessani tunturin laella ja istuessani järven rannalla tunnen rauhan ja puhtauden, jota en mistään muualta löydä. Tämän näyttelyn teokset syntyivät vaellusretkellä Lapissa. Luonnon voimakkaat mystiset ja hiljaiset viestit esiintyivät minulle unissa. Kohtasin unessani eläimiä, joiden jälkiä seurasin. Aistin kasvien ja puiden taian, jotka kertoivat minulle pitkästä, kovasta elämästään. Maalauksiini vangitsin Lapin karun luonnon ja sen eläimet, luonnon maagisen vetovoiman ja hiljaisuuden.

 

 

Teija Holopainen
Eläinten olemassaolossa ei ole menneisyyttä eikä huomista, on vain tämä hetki. Tähän hetkeen liittyvät tunnetilat ja aistien kertomat tuhannet viestit, joista me ihmiset emme tiedä. Kuvaan eläinten olemassaoloa kaksiulotteisesti, kuvista puuttuu aikaperspektiivin luoma syvyys. Skandinaavisissa metsästyskulttuureissa, myös Lapissa, ihmisen yhteys luontoon on edelleen välttämätöntä. Shamaani pääsee tanssinsa kautta henkien luo. Hän voi kulkea ajassa menneeseen tai tulevaan, hän voi olla kuolleiden kanssa tai vielä syntymättömien henkien joukossa. Kun kuvaan shamaania, ajan perspektiivit ovat läsnä. Myös shamaanin eri hahmot etsivät vastauksia hänelle esitettyihin kysymyksiin.

 

 

Kaisa Sirén, valokuvaaja
Inarijärvi sijaitsee 300 km Napapiirin pohjoispuolella ja on ollut saamelaisille pyhä alue. Inarin luonto on karskia ja vahvaa maisemaa. Sen satojen saarien puut ja kasvit ovat sitkeitä ja peräänantamattomia. Järvi ottaa kulkijansa lujaan otteeseen, kertoo ja opastaa. Sen viestejä voi tulkita kaikkialla; vedenalaiset kivet, repeilevät pilvilautat, puiden kiemuraiset muodot, sileät ja laakeat kalliot. Toistuvat signaalit varoittavat meitä arjen kulkijoita; hae tasapainosi kulkija, rakenna sisäinen rauhasi niin pärjäät täälläkin. Se, joka osaa tulkita, voi saada opin. Järvi puhuu, järvellä on henki.

 

 

Takaisin Näyttelyt -sivulle