Poronpolkuja – ryhmänäyttely – 5.-30.9.2012

Tämän vuoden ryhmänäyttelymme teema on Poronpolkuja. Kaikki teokset ovat uusia, varta vasten tähän näyttelyyn tehtyjä. Käytimme tässäkin työskentelyprosessissa jo hyväksi havaitsemaamme työtapaa; ryhmän ulkopuolinen ammattitaiteilija ohjasi työskentelyämme viidessä työpajassa syyskuuhun saakka. Tänä vuonna ohjaajamme oli kuvataiteilija Tuomas Korkalo Rovaniemeltä.

Teemallamme Poronpolkuja haluamme tuoda esiin Lapin laajaa ja monimuotoista luontoa ja sen vaikutusta ihmisten luonteisiin ja elämän kulkuun. Lapin luonto on karu, puhdas, kaunis ja samalla julmakin. Poro kuuluu olennaisesti lappilaiseen luontoon. Kun vaellat lappilaisessa metsässä saatat yhtäkkiä kohdata poron tekemän polun. Mistä se alkaa ja minne se päättyy, sitä ei voi ennalta aavistaa. Poro on oman onnensa kulkija ja luoja. Se vaeltaa ruokaa etsien ja kiinnostavia maanmuotoja seuraillen. Se on vapaa liikkumaan minne vain, siitäkin huolimatta, että jokaisella porolla on omistajansa, ottajansa. Se tekee valintoja elämässään ja poluillaan oman halunsa mukaan, eikä kukaan tiedä mihin päätökset perustuvat. Kuten porot, me lappilaiset ihmisetkin kaipaamme vapauttamme ja omien valintojemme tekemistä. Toisinaan luonto asettaa ehtoja ja neuvoo valinnoissa, mutta usein myös ympäröivä yhteiskunta tai jokin ulkopuolinen tekijä asettaa ehtonsa valinnoillemme. Kuitenkin vapaus ja mahdollisuus vaeltaa päättymättömiä ja alkamattomia poronpolkuja myllertää sisimmissämme.

Näyttelyn teoksissa kukin taiteilija valotta sisintään ja kuvailee oman elämänsä poronpolkuja. Mitkä asiat ovat tärkeitä, miten lappilaisuus ja Lapin vahva luonto vaikuttavat valintoihimme, mihin kunkin poronpolku on meitä johdattanut. Teokset edustavat monia eri tekniikoita ja mukana on mm. akryyli-, öljy ja vesivärimaalauksia, valokuvia, keramiikkaa sekä tekstiilitöitä. Töiden kautta haluamme välittää maailmalle näkemyksemme ja kokemuksemme Lapista, elämästä täällä ja karun kauniista luonnosta.

ArtILO:n vuosinäyttely Poronpolkuja Lapin Maakuntakirjaston Lapponica-salissa Rovaniemellä 5.-30.9.2012
Avajaiset 5.9 klo 18-20. Tervetuloa!


Ritva Kuusiston (vas.), Raija Vanhamaan, Kristiina Hoikan ja Maija Vanhatapion (lattialla) teokset.


Asko Luosujärven keramiikkaa ja Maija Vanhatapion maalauksia.


Eija-Riitta Hännisen maalaus Taru ja todellisuus


Eila Puhakka: Autiopaikalla


Ritva Kuusisto: Erämaa kutsuu kulkemaan


Asko Luosujärven keramiikkaa ja Kaisa Sirénin valokuvia.


Maija Vanhatapio: Kenttäsauna


Kristiina Hoikka: Elämän kirjomaa (yksi osa teoksesta)


Ritva Heiskanen: Mallan suojassa


Martta Niemen monotypioita ja Maritta Jänkälän maalaus


Ulla Hoikka: Raovanjarga, kaupunki vaarojen sylissä


Ritva Aaltonen: Vapaus


Airi H.Dohlen: Suuren Seidan salaisuus

 

 

 

 

 

 

 

Kaisa Sirén: Tähän on tultu (yksi osa teoksesta)

Takaisin Näyttelyt-sivulle