Ensamble II

Maija Vanhatapio ja Kaisa Sirén
Maalauksia ja valokuvia
Galleria Kellokas, Äkäslompolo, 1.8.-16.9.2020

Maija Vanhatapio ja Kaisa Sirén käsittelevät pohjoisen maisemia maalauksin ja valokuvin.Molempia yhdistää rakkaus luontoon.

Maija Vanhatapio on Kajaanissa asuva ja työskentelevä kuvataitelija ja graafikko, Oulun taitelijaseura 63:n jäsen. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyjä, osallistunut ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin sekä kotimaassa että ulkomailla sekä valtakunnallisesti jyrytettyihin näyttelyihin.

Rovaniemeläinen Kaisa Sirén on laajasti maailmalla liikkunut lehtikuvaaja ja taidevalokuvaaja. Matkakohteet valikoituu aina valokuvauksen ehdoilla ja viime vuosina hän on kuvannut Lapin lisäksi luontokohteita seitsemän eri mantereen kaukaisimmissa kolkissa. Perinteisen luontokuvan sijaan kuvat ovat abstrakteja tutkielmia luonnosta. Kaisa Sirén on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla.  

Kaisa Sirén kertoo: Koska päivätyöni lehtikuvaajana on vahvasti dokumentoivaa ja esittävää, niin on vapauttavaa etsiä vapaa-ajan kuvaamisessa jotain aivan toisesta ääripäästä. Käsittelen teoksissani omia sisäisiä tunteitani ja etsin niille vastaavan mielenmaiseman luonnosta. Näkymät on valokuvattu abstrahoiden ja kunkin maiseman värimaailmaa korostaen. Maalauksellisen tekniikan ansiosta kuvissa tiivistyy oleellinen värin ja muotojen aikaansaama tunnelma ja konkretia katoaa. Kun tekniikan ansiosta jätetään taakse perinteinen ja konventionaalinen käsite ”valokuvan tarkka”, voi katsojakin syventyä valokuvaa katsellessa omaan sisäiseen tunnemaisemaansa.

Olen valonnäkijä. Kun herään aamulla, minulla on selvä visio sen päivän väristä. Pyrin vangitsemaan kaamoksen pakkasten kirpeät sävyt ja keskiyön auringon lempeän loiston maalauksellisiksi muistoiksi maisemasta jonka näin. Näkymä muuntautuu kameralla maalatessa unien kuviksi, jotka tuovat mielenrauhaa ja ajattomuudentuntua. Tavoittelen jotain taianomaista jonka pääosassa on väri. Teokset on tulostettu suoraan 3mm paksuiselle alumiinidiboni-levylle ja ne on kuvattu viimeisen kahden vuoden aikana.

Kaisa Sirén: Kotimatkalla

Maija Vanhatapio: NATURA NATURANS – taiteellisen ilmaisuni lähtökohtana on luonto ja vahva pohjoisuus. Teoksissani yhdistän abstrahoituja maisemamaalauksia ja piirroksia luonnon ja ihmisen väliseen suhteeseen. Teokseni ovat matkoja maisemiin ja tunnetiloihin, luonnossa liikkujan kokemuksia – ihmisen ympäristön moni-ilmeisiä ja moniaistisia tunnelmia muotojen ja valon vuoropuheluina. Kellokkaassa esillä olevilla maalauksellani ei ole paikannettavaa lähdettä; ne ovat muistojen mosaiikkia ja luontoelämysteni vapauttavaa, pohjoista voimaa. Kuvaan näkemääni; puran kokemukseni osiin, poimin tärkeimmät elementit ja rakennan niistä abstraktin tarinan katsojan omaan luontohetkeen. Teosten tekniikkana on akryyli, öljy tai niiden yhdistelmä ja sekatekniikka ja ne ovat syntyneet tämän ja viime vuoden aikana.

Maija Vanhatapio: Sula

Taiteilijat ovat tavattavissa Galleria Kellokkaassa perjantaina 31.7.2020 klo 10-13.
Galleria Kellokas on avoinna päivittäin klo 9-17. Tervetuloa, vapaa pääsy!

kaisasiren.fi, www.kaisasiren.fi, @kaisasirenphotography,  www.facebook.com/valokuvaajakaisasiren, www.villavinkkeli.com

www.maijavanhatapio.fi, @maija_vanhatapio, www.taiko.art, www.findartglobally.com, www.circle-arts